Hoe richt je het onderwijs in burgerschap goed in? HELDER doet dat vanuit het idee dat sociaal gedrag, executieve functies en burgerschap met elkaar verweven zijn. Daarvoor gebruiken we de leerlijn Burgerschat, een kist met vaardigheden voor de toekomst.

De leerlijn Burgerschat bestaat uit twee delen: de ik-, jij- en wij-competenties van het Sociaal Emotioneel Leren (SEL) en de kennisdomeinen van burgerschap. De leerlijn is daarmee compleet en dekkend voor een reeks van kerndoelen, inclusief het burgerschap.

HELDER helpt scholen bij het ontwikkelen van een visie op burgerschapsonderwijs, het kiezen van doelen uit de leerlijn Burgerschat en het vertalen van de doelen naar een onderwijsaanbod. Tenslotte richten we ons ook op het verzamelen van data zodat er cyclisch gewerkt kan worden aan kwaliteit. De data kan ook gebruikt worden voor de verantwoording op OR2: de sociaal maatschappelijke competenties. HELDER geeft met de scholen invulling aan de eisen die in het Waarderingskader van de Inspectie staan. We geven praktisch invulling aan de negen ijkpunten uit IJkpunten voor goed burgerschapsonderwijs.

Trainingen

         Leerkracht
         MT/IB
    Bestuur

    Team

Burgerschat in de school

Burgerschat in de school is een schooltraject waarin je met je collega’s in vier stappen werkt aan bugerschapsonderwijs in jouw school. Stap 1: visie. Stap 2: leerdoelen. Stap 3: aanbod. Stap 4: meten. We werken met de leerlijn Burgerschat, zodat je alle leerdoelen van sociaal-emotioneel leren, executieve functies en burgerschap bij elkaar hebt. Van groep 1 tot en met groep 8 en op maat gemaakt van jouw school.

   

Sociaal-Emotioneel Leren

Leerlingen kunnen pas goed interacteren met de omgeving als ze ook zichzelf goed kennen (zelfkennis) en zichzelf kunnen aansturen (zelfmanagement/executieve functies). Dit zijn de zogeheten IK-competenties. Het spectrum van SEL beslaat ook de JIJ-competenties en de WIJ-competenties. Met behulp van de trainers van HELDER Onderwijsadvies kun je het gedragsonderwijs in je school inrichten vanuit het SEL-kader.  

   

Executieve functies

Hoe kun je ervoor zorgen dat de leerlingen in je groep echt tot leren komen, passend bij hun mogelijkheden? Het zijn de executieve functies die dit mogelijk maken. Dit zijn de processen in het brein die je gedachten en gedrag (aan)sturen: aandacht, emotieregulatie, werkgeheugen, timemanagement en metacognitie. HELDER Onderwijsadvies adviseert en traint leerkrachten en schoolteams in het versterken van de executieve functies van leerlingen.

   

OPEN INSCHRIJVINGEN

De data voor schooljaar 2022-2023 staan online! Direct online inschrijven voor een cursus? Bekijk hieronder het aanbod voor thema Burgerschat:

Cursus Executieve functies

Executieve functies trainen bij kleuters? De voorkant van het brein is de dirigent. Tijdens deze cursus leer je wat executieve functies zijn en hoe je die kunt stimuleren zodat ze beter tot ontwikkeling komen.

  

Dit doen wij ook

Coöperatieve werkvormen

Training: formatief evalueren

Omgaan met moeilijke groepen

Coaching team