Technisch lezen Leeskampioenen

Doel: Na het volgen van minimaal 3 bijeenkomsten, passend bij de hulpvraag van de school, heb je een rugzak vol kennis verzameld en een plan van aanpak omschreven (en deels uitgevoerd). Hierdoor wordt het leesonderwijs in jouw school effectief en leidt het tot de gewenste opbrengsten.

Voor wie: ib'er/kwaliteitscoördinator, leerkracht

Duur: minimaal 3 bijeenkomsten, op maat gemaakt voor jouw school

Accreditatie: Nee

Inschrijving: Team

Locatie: op school

Prijs: prijs op aanvraag

Inhoud

Wil jij effectief leesonderwijs geven en weten welke vaardigheden, strategieën en materialen daarvoor nodig zijn? De verschillende thema’s zijn speciaal ontworpen om je te voorzien van de meest recente kennis en vaardigheden op het gebied van technisch en vloeiend lezen. Versterk je professionele vaardigheden, zodat je effectiever kan lesgeven en de leesvaardigheid van je leerlingen kan verbeteren.

Wat ga je leren?

Je wordt ondergedompeld in de ontwikkelingen binnen het technisch leesonderwijs en krijgt praktische vaardigheden om deze toe te passen in de klas. Je leert essentiële componenten van technisch lezen te begrijpen en te ontwikkelen, diagnostische vaardigheden te gebruiken om leerbehoeften te identificeren en effectieve interventies toe te passen. Bovendien krijg je waardevolle inzichten en strategieën om vloeiend lezen te bevorderen en differentiatie succesvol in te zetten, wat resulteert in verhoogde leesvaardigheid en betere leerprestaties van je leerlingen. Lees hieronder wat mogelijke thema’s zijn.

Thema’s

  • De basis
    Tijdens deze bijeenkomst verkennen we de essentiële componenten, zoals fonologisch bewustzijn, letterkennis, decoderen en woordherkenning. Daarbij laten we zien hoe deze bijdragen aan sterke leesvaardigheden. We bespreken recent onderzoek en delen best practices die je direct kunt toepassen in jouw klas. Ook geven we praktische tips en strategieën om deze componenten effectief te ontwikkelen. Kom en ontdek hoe je jouw leerlingen kunt helpen om leeskampioenen te worden!
  • Ondersteuning
    Ontdek simpele, maar effectieve technieken om deze problemen te diagnosticeren tijdens onze training. Leer hoe je individuele leestoetsen kunt afnemen, leesfouten en zelfcorrecties kunt analyseren en observaties en gesprekken kunt gebruiken om waardevolle informatie te verzamelen. Vergroot je expertise in het diagnosticeren van technische leesproblemen, zodat je gerichte ondersteuning kunt bieden aan je leerlingen.
  • Vloeiend lezen en leesbegrip
    Krijg inzicht in de relatie tussen vloeiend lezen en leesbegrip. Leer effectieve strategieën en boeiende activiteiten kennen die het vloeiend lezen bevorderen. Daarnaast delen we technieken om de leesmotivatie van je leerlingen te stimuleren.
  • Differentiatie
    Krijg meer inzicht in differentiatie en gebruik de praktische suggesties om instructie effectief te organiseren in een gedifferentieerde klasomgeving. Daarnaast bespreken we diverse middelen en technologieën die je kunt gebruiken om differentiatie te ondersteunen en het leerproces van je leerlingen te verrijken.

De opbrengst

  • 1 Na afronding van dit traject beschik je als leerkracht over een grondig begrip van technisch leesonderwijs en ben je uitgerust met praktische vaardigheden en strategieën om de leesvaardigheid en leerprestaties van je leerlingen aanzienlijk te verbeteren.

Aanbevolen literatuur

Eskes, M. (2020). Technisch lezen in een doorlopende leerlijn. Uitgeverij Pica.

Te bestellen op bol.com voor € 31,95.

Bekijk

Van de Mortel, K. & Bouwman, A. (2015). Handboek technisch lezen in de basisschool. CPS Uitgeverij.

Te bestellen op bol.com voor € 79,95.

Bekijk

Trainers

Bernadette Dijkman

Monique Steenwinkel

Nicole van Loo

Delen:

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier