Blok 1: Expert Groeibewust Kleuteronderwijs

Startdata: 11 september 2024

Doel: Je leert hoe je een rijke speelleeromgeving kunt creëren in de huishoek, bouwhoek, taalhoek, rekenhoek en het atelier, waarbij de ontwikkelingsfasen van het kind centraal staan om zo de kleuters optimaal te stimuleren en betekenisvol spel te bevorderen.

Voor wie: ib'er/kwaliteitscoördinator, leerkracht

Duur: 2 bijeenkomsten van 15:00 tot 18:00 uur, uit te breiden op maat

Accreditatie: Nee

Inschrijving: Individueel

Locatie: Culemborg

Prijs: € 450,-

Inhoud

Heb je het gevoel dat de leeromgeving meer aandacht verdient? Wij helpen je bij het transformeren van hoeken tot inspirerende speelruimtes waar kinderen graag naar terugkeren. Daarbij maken we gebruik van betekenisvolle (thematische) activiteiten en spelvormen. Leer hoe je een perfecte balans kunt vinden tussen betekenissen, bedoelingen en jouw bemiddelende rol als leerkracht. Je analyseert je eigen huishoek en bouwhoek. En je gaat aan de slag met de taal- en rekenhoek en het atelier.

Wat ga je leren?

Bijeenkomst 1: Creëer magische speelplekken in de huishoek en bouwhoek

 • Je gaat aan de slag met je eigen fotomateriaal om de huishoek of bouwhoek te analyseren en te ontdekken welke spannende ontwikkelingen hier mogelijk zijn.
 • Je doet inzichten op over de ontwikkelingsfasen van bouwen en de benodigde materialen voor een kwalitatieve speelervaring.
 • Je leert werken met succescriteria, een waardevol instrument om je speelleeromgeving naar een hoger niveau te tillen.
 • Je leert hoekenkaarten te gebruiken als middel om te komen tot een kwaliteitsplan voor de onderbouw.

Kortom: bereid je voor op een inspirerende reis waarin je zult leren hoe je een geweldige speelleeromgeving kunt creëren die de ontwikkeling van kinderen stimuleert.

Bijeenkomst 2: Ontdekt de kracht van de taal- en rekenhoek en het atelier

 • Je leert hoe je de taalhoek, rekenhoek en het atelier op een boeiende en betrokken manier kunt vormgeven, zodat kinderen er langere tijd met plezier kunnen spelen. Dit bereik je door je te richten op activiteiten die betekenisvol zijn en afkomstig zijn uit de echte wereld of in spelvorm worden aangeboden. Op die manier stimuleer je de ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden, zodat ze langdurig actief kunnen blijven in één hoek.
 • Je ontdekt welke boeiende ontwikkelingen bij leerlingen er plaatsvinden in het atelier en welke onmisbare materialen daarbij horen.
 • Je ervaart hoe leerlingen voldoende uitdaging kunnen krijgen en zich meer betrokken voelen bij het spel. De taalhoek wordt bijvoorbeeld gevuld met diverse activiteiten, zoals een taalkast met ontwikkelingsmateriaal, een gezellige leesplek, een tafelpoppenspel op de vertel- of speeltafel en thematische taalactiviteiten passend bij bijvoorbeeld het subdomein voorbereidend schrijven. Dit alles draagt bij aan het verrijken van de hoek en het bevorderen van de taalontwikkeling.

Data

Bijeenkomst 1: 11 september 2024
Bijeenkomst 2: 16 oktober 2024

Prijs

Dit blok bestaat uit 2 bijeenkomsten: € 450,-
Deze prijs is inclusief online startblok.

Het resultaat

 • 1 Je bent in staat om een rijke speelleeromgeving in te richten in de hoeken, rekening houdend met de ontwikkelingsfasen van de kinderen.
 • 2 Je hebt inzicht in welke materialen nodig zijn voor kwalitatief spel en observatie.
 • 3 Je kunt werken met succescriteria, een waardevol instrument om je speelleeromgeving naar een hoger niveau te tillen.
 • 4 Je kunt betekenisvol spel bevorderen, de ontwikkeling van de kinderen ondersteunen en een kwaliteitsplan voor de onderbouw opstellen.

Trainers

Ynte Essers

Femke Ruiter

Ingrid van Mierlo

Susan Luimes

Delen:

Wil je meer blokken volgen?

Blok 2 Blok 3 Blok 4

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier