Cyclisch handelen

Doel: Leer efficiënt en cyclisch voorbereiden om zo het onderwijs beter af te stemmen op verschillen tussen leerlingen.

Voor wie: IB'er / kwaliteitscoördinator, Leerkracht, Schoolleiding

Duur: 2 dagdelen van 2,5 uur

Accreditatie: Nee

Inschrijving: Team

Locatie: op school

Inhoud

Leerlingen verschillen van elkaar. Je wilt hier goed mee omgaan zodat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen, maar soms kom je handen tekort! Goed differentiëren blijft hierdoor een uitdaging. Om bewuste keuzes te kunnen maken in een beredeneerd aanbod heb je meer handvatten nodig, en die bieden wij jou in deze cursus. Door efficiënter (blokken) cyclisch voor te bereiden en te anticiperen op wat je ziet en weet van je leerlingen, kun je bewuste keuzes maken in jouw onderwijs.

Wat ga je leren?

In twee bijeenkomsten krijg je handreikingen om je onderwijs af te stemmen op verschillen tussen leerlingen. Door de verschillende fasen van het cyclisch handelen te doorlopen, ben je bewust bezig om aanwezige kennis en data over je leerlingen om te zetten naar jouw dagelijks handelen.

  • Bijeenkomst 1: Cyclisch handelen dagdeel 1
    Je leert in deze bijeenkomst welke kenmerken er passen bij het voorbereiden van een langere periode en wat dat betekent voor je lesvoorbereiding. Daarnaast leer je om aanwezige kennis over jouw leerlingen en de doelen om te zetten naar een planning voor de aankomende periode.
  • Bijeenkomst 2: Cyclisch handelen dagdeel 2
    Je leert welke keuzes je kunt maken tijdens de lesuitvoering om in te spelen op verschillen tussen leerlingen. Je krijgt daarbij handvatten om tijdens de lessen informatie op te halen over de beheersing van de doelen. Ten slotte kun je het belang van een goede evaluatie op proces en product benoemen.

Na deze modules kun je de verdieping volgen over formatief evalueren/handelen.

De opbrengst

  • 1 Na deze training kun jij beredeneerde keuzes maken in jouw aanbod, gericht op het optimaal laten ontwikkelen van leerlingen.

Aanbevolen literatuur

Keuning, T., Van Geel, M. & Smienk-Otten, C. (2021). Differentiëren in 5,4,3… Uitgeverij Pica.

Te bestellen op bol.com voor € 25,95.

Bestel boek

Trainers

Monique Steenwinkel

Marjolein Veuger

Bernadette Dijkman

Emila Bijl

Jeroen Mulder

Jojanneke Beugelink

Kimberly de Jong – Vermeulen

Nicole van Loo

Wijnand Gijzen

Ynte Essers

Delen:

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier