EDI bij kleuters

Doel: Vergroten van kennis en vaardigheden rondom effectieve instructie bij kleuters, waarbij spel- en directe instructie elkaar kunnen aanvullen vanuit een betekenisvolle, thematische context.

Voor wie: bestuur, ib'er/kwaliteitscoördinator, leerkracht, schoolleiding

Duur: Minimaal 1 bijeenkomst van 3 uur

Accreditatie: Nee

Inschrijving: Team

Locatie: op school

Prijs: prijs op aanvraag

Inhoud

Wil je het didactisch handelen in jullie kleutergroepen versterken? Onze gecertificeerde EDI-trainers bieden je in deze bijeenkomst handvatten voor het vormgeven van effectieve instructies gericht op spel, met veel specifieke voorbeelden en vertaling naar de eigen praktijk. We richten ons op het EDI-lesmodel, waarbij leerkrachten de lesstof voordoen, uitleggen en de verantwoordelijkheid geleidelijk wordt overgedragen in een kleine groep of tijdens de speelwerkles. In deze bijeenkomst zijn de visie van Groeibewust Kleuteronderwijs en inzichten in breinontwikkeling geïntegreerd. Wij laten je zien hoe de lesfasen en technieken van EDI naadloos aansluiten bij effectief, goed kleuteronderwijs.

Wat ga je leren?

In deze bijeenkomst vergroot jij je kennis en ontwikkel jij de vaardigheden die nodig zijn om het EDI-model toe te passen in de dagelijkse praktijk. Het volgende komt aan bod:

  • Je leert een EDI-les voor te bereiden en uit te voeren, vanuit een betekenisvolle thematische context en de zone van naaste ontwikkeling.
  • Je leert hoe je het EDI-model kan toepassen tijdens een speelwerkles, gekoppeld aan spelimpulsen.

Lesobservaties
Door het tussentijds uitvoeren van lesobservaties ontstaat er zicht op de kwaliteit van je lessen, of je vaardigheden worden beheerst en op de verschillen tussen jou en je collega’s. De lesobservaties kunnen naast deze bijeenkomst nog aanvullend worden ingekocht als coaching on the job. Tijdens de observaties kunnen we naast de leerkrachten staan en tegelijkertijd de leerkrachten ondersteunen bij het geven van bijvoorbeeld een effectieve instructie in een kleine groep of passende spelimpulsen geven tijdens een speelwerkles. Kijk voor onze mogelijkheden op de website of neem vrijblijvend contact op.

Samenwerking met IRIS Connect
Tevens is Helder Onderwijsadvies de samenwerking aangegaan met IRIS Connect. Met de videoapparatuur van IRIS Connect kan een traject flexibeler worden begeleid en geborgd.

De opbrengst

  • 1 Je kunt vertellen welke aspecten vanuit het EDI-lesmodel zeer effectief zijn bij kleuters en hoe je dit kan toepassen in de praktijk.
  • 2 Je kunt verwoorden welke plek EDI krijgt en hoe dit wordt vormgegeven in de groepen 1-2.

Aanbevolen literatuur

Hollingsworth, J., Ybarra, S. & Schmeier, M. (2020). Expliciete Directe Instructie 2.0. Uitgeverij Pica.

Te bestellen op bol.com voor € 31,95.

Bekijk

Trainers

Marjolein Veuger

Manon Oude Avenhuis

Kimberly de Jong – Vermeulen

Bernadette Dijkman

Susan Luimes

Monique Steenwinkel

Ynte Essers

Delen:

Of ontwikkel je verder in het afstemmen van de instructie en het hebben van hoge verwachtingen:

Cyclisch handelen Formatief handelen

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier