Is het didactisch handelen en het klassenmanagement van je collega’s op orde of is er een verdiepingsslag nodig? Wordt er gehandeld in lijn met wat de wetenschap zegt en wat er is opgeschreven? Of het nu gaat om EDI, om specifieke vakdidactiek of om het differentiëren tijdens de les, HELDER Onderwijsadvies is jouw partner in het waarmaken van je ambities op dit vlak. De EDI-gecertificeerde adviseurs en vakdidactici helpen je graag.

Trainingen

         Leerkracht
         MT/IB
    Bestuur

    Team

Expliciete Directe Instructie (EDI)

Wil je als team het didactisch handelen van leerkrachten een boost geven door EDI te implementeren of beter uit te voeren? Wil je dit combineren met het versterken van het klassenmanagement, EDI bij kleuters of het omgaan met verschillen? HELDER Onderwijsadvies kan elke EDI-gerelateerde vraag beantwoorden: praktisch en doelgericht, voor teams en individuele leerkrachten.

 

Formatief handelen

Wil je zicht krijgen in het leerproces van een leerling (of de leerlingen) in je groep? Op basis van de inzichten en praktische handvatten kun jij je instructie zo geven dat er meer succes is op het bereiken van de leerdoelen. HELDER Onderwijsadvies verzorgt de professionalisering van jou en je collega’s.

 

Coöperatieve werkvormen

Coöperatieve werkvormen is een begrip wat je vaak voorbij ziet komen en dat is niet voor niks. Deze werkvormen zorgen ervoor dat leerlingen actief en betrokken zijn tijdens de instructie en dragen bij aan het eigen maken van de lesstof. In dit traject krijgt een schoolteam handvatten hoe er coöperatieve werkvormen ingezet kunnen worden tijdens de (instructie)lessen.

    

Cyclisch handelen

Goed zicht houden op de ontwikkeling van leerlingen en je aanbod hierop aanpassen is wat we cyclisch handelen noemen. Hoe werk je vanuit je lesdoelen aan je methodeblokdoelen en vervolgens weer aan de cruciale leerdoelen (al dan niet vanuit Focus PO)? Dat doe je door cyclisch en op elk niveau telkens terug en vooruit te kijken en vragen te beantwoorden als: waar staat elke leerling nu? Wat heeft mijn groep en elke leerling van mij nodig? Hoe pas ik mijn instructie daarop aan? Welke lessen uit mijn lesmethode moet ik dan intensiveren of kan ik compacten en verrijken? Met welke leerlingen doe ik wat aan de instructietafel? Een adviseur van HELDER Onderwijsadvies helpt je hierbij.

 

OPEN INSCHRIJVINGEN

De data voor schooljaar 2022-2023 staan online! Direct online inschrijven voor een cursus? Bekijk hieronder het aanbod voor thema Didactisch handelen en klassenmanagement:

Cursus Interne didactisch coach

In deze cursus word je opgeleid om binnen je eigen school of cluster van scholen de leerkrachten te coachen en begeleiden bij het ontwikkelen en verbeteren van hun instructievaardigheden volgens het EDI-model.

 

Cursus Formatief handelen

In deze cursus leer je hoe je meer zicht krijgt op het leerproces van jouw leerlingen. Je gaat praktisch aan de slag met het maken van succescriteria, het geven van feedback en het cyclisch monitoren van de ontwikkeling op leerdoelen. 

 

Dit doen wij ook

Coöperatieve werkvormen

EDI bij kleuters

Cursus: Formatief handelen

Lesbezoeken en feedback

Klassenmanagement

Differentiëren in de klas